Het kabinet heeft als doel gesteld om ervoor te zorgen dat Nederland in 2050 volledig circulair is. Hiervoor is het belangrijk dat we minder afhankelijk zijn van fossiele grondstoffen en we vooral gebruik moeten maken van hernieuwbare (onuitputtelijke) en duurzaam geproduceerde grondstoffen. Bedrijven kunnen hier o.a. aan bijdragen door hun kantoor circulair in te inrichten. Maar wat is een circulaire kantoorinrichting en hoe pak je dit aan?

Wat is een circulaire kantoorinrichting?

Een circulaire kantoorinrichting betekent niet veel anders dan dat de gebruikte materialen en producten zo lang mogelijk kunnen circuleren. Dit betekent bijvoorbeeld dat producten modulair worden ontworpen. Dankzij een modulair ontwerp kan een product aan het einde van de levenscyclus eenvoudig uit elkaar gehaald worden. De losse onderdelen kunnen vervolgens weer dienen als grondstof voor een nieuw product! Dit begint allemaal bij het productieproces waar er o.a. rekening wordt gehouden met het ontwerp, de gebruikte grondstoffen, transport en afvalverwerking. Door bewust producten te kopen die vanuit een circulair principe gemaakt zijn, draag je bij aan een circulair Nederland.

Waarop letten bij het inrichten van een circulair kantoor?

Wanneer je besloten hebt om je kantoor circulair in te richten, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee dient te houden. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Waar is het product gemaakt?
  2. Hoe en waarvan is het product gemaakt?
  3. Hoe komt het product bij de klant?
  4. Hoelang gaat het product mee?
  5. Wat gebeurt er met het product aan het einde van de levenscyclus?

Waar is het product gemaakt?

De meeste mensen gaan naar een lokale meubelzaak of grote keten om nieuwe producten aan te schaffen. Maar denk je er weleens over na welke reis het product afgelegd heeft voordat het in de winkel ligt? En is er misschien een mogelijkheid om het kopen van een nieuw product te vermijden? In veel gevallen is het beter om een product te kopen dat dichter bij huis is geproduceerd.

Hoe en waarvan is het product gemaakt?

Misschien komt het gebruikte hout voor jouw nieuwe bureau wel uit de Amazone en is dit eerst gekapt, vervolgens in het vliegtuig vervoerd naar Zweden om er in de fabriek een bureau van te maken. Naast hout bevat het bureau ook metaal en plastic en hoeveel CO2 is er eigenlijk vrijgekomen tijdens het productieproces? Kortom, vele vragen waar niet iedereen bij stilstaat als ze door de winkel lopen. Kijk of er producten worden aangeboden die zijn gemaakt van gerecycled hout of metaal. Zo koop je een nieuw product, maar is de milieu-impact toch een stuk lager.

Hoe komt het product bij de klant?

Wanneer de productie van bijvoorbeeld een bureau voltooid is, dient deze verpakt en vervoerd te worden. De keuzes die hierin gemaakt worden, dragen ook bij aan de belasting die het product op het milieu heeft. Zit er wel of geen plastic omheen? Is het product met een vliegtuig of vrachtwagen vervoerd? Of beter nog; lopend of met de fiets? Indien je een verantwoorde keuze wilt maken, is het van belang om deze zaken te weten, voordat je ze aanschaft.

Hoelang gaat het product mee?

Een belangrijke vraag wanneer je circulaire keuzes wilt maken is de gemiddelde levensduur van het product. Een goed voorbeeld hiervan is de mobiele telefoon. Gemiddeld gaat een standaard mobiele telefoon voor een reguliere gebruiker zo’n 2 a 3 jaar mee.

Maar denk je weleens na over de productie van een telefoon en de vervuiling die dit met zich meebrengt? Om de 2 jaar sta je weer voor de keuze. Koop je een nieuwe en zo ja, welke? Of valt de telefoon nog te repareren? Hetzelfde geldt voor de inrichting van een kantoor.

Wat gebeurt er met het product aan het einde van de levenscyclus?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag om te stellen bij het kopen van nieuwe producten. Is er een mogelijkheid om het product weer in te leveren wanneer je deze hebt gebruikt? Of kun je het product inruilen voor een nieuwere versie zodat de oude onderdelen hergebruikt kunnen worden? Als het antwoord op deze vragen ja is, is de kans groot dat de grondstoffen uit jouw oude product weer hergebruikt worden voor het maken van een nieuw product!

Met het maken van circulaire keuzes kun je een mooie bijdrage leveren aan de doelstellingen van het huidige kabinet. Wie weet kunnen we ze zelfs aanscherpen door dergelijke initiatieven te delen en andere te inspireren ook te kiezen voor een circulair Nederland. Bekijk hier meer voorbeelden van circulaire producten.