Na twee jaar zonder grootschalige evenementen konden festivalgangers deze zomer eindelijk hun hart weer ophalen: er werd feest gevierd als vanouds. Toch zagen we de effecten van de twee gemiste zomers terug. Zo werden de meeste festivals een stukje duurder, werd er meer aandacht gewijd aan hygiëne én stonden veel festivalterreinen in het teken van duurzaamheid. Dat laatste is niet verrassend, want ook de evenementenbranche moet stappen richting vergroening zetten. Maar hoe ziet circulariteit op festivals er nu precies uit?

De eerste stappen richting afvalvrij feesten

Festivals zijn dé hobby van menig Nederlander. Het is echter ook één van de momenten waarop de afvalproductie de lucht in schiet. Na een festival blijft er per persoon al gauw gemiddeld 2,33 kilogram afval achter op een festivalterrein.

Net als de rest van de branches in Nederland moet daarom ook de evenementenbranche vergroenen. Dit houdt in dat er niet alleen gekeken wordt naar de sociale en maatschappelijke impact van festivals, maar er ook rekening wordt gehouden met milieu-impact en grondstofgebruik. Ook de festivalbranche heeft als doel volledig circulair te zijn in 2050. Om de transitie richting afvalvrije festivals aan te moedigen, werd in 2015 de ‘Green Deal Afvalvrije Festivals’ ondertekend. Het initiatief werd ondersteund door festivalorganisatoren, Nederland Schoon en de Rijksoverheid.

Van afvalvrij naar circulair

Na de behaalde successen in het verminderen van de hoeveelheid afval, is het tijd voor een nieuwe stap: bewegen richting circulariteit. De nieuwe Green Deal krijgt daarom de toevoeging: Circulair Festivals. Ambitieus is dit nieuwe initiatief wel, er wordt namelijk gemikt op het realiseren van volledig circulaire festivals in 2025. Dat deze plannen leven in de branche is direct duidelijk: er zijn maar liefst 20 festivals aangesloten.

Hoe zien circulaire festivals eruit?

De voornaamste missie van de aangesloten festivals is verminderen van grondstofgebruik en efficiënter omspringen met materialen. Dit moet worden gedaan op het gebied van energie, voedsel en logistiek. DGTL is één van de koplopers binnen het circulaire ondernemen. Zo was het geserveerde voedsel veganistisch en werd dit ingekocht bij lokale boeren. Groenafval werd vervolgens gescheiden en direct in een compostmachine gegooid. Het resultaat? Het compost kan door dezelfde boer gebruikt worden voor het bemesten van de grond.

De grootste circulaire veranderingen

Plastic

Als je aan festivals denkt, dan denk je waarschijnlijk al snel aan de plastic cups. Om dit beeld te laten verdwijnen, zijn festivals hard bezig met het ontwikkelen van alternatieven voor de wegwerpbeker. Zo hebben veel festivals de dunne bekers vervangen voor hardcups. Deze stevige bekers kunnen opnieuw gebruikt worden. Om ervoor te zorgen dat de cups weer terug komen bij de organisatie zit er statiegeld op de bekers. Hierdoor worden de bekers niet weggegooid, maar eindigt een groot gedeelte weer bij de organisatie. Uiteraard is de hardcup alleen duurzamer wanneer deze veelvoudig herbruikt wordt, en aan het einde van de levenscyclus op de juiste manier gerecycled wordt.

Energie

Ook het voorzien in de energiebehoefte is een grote uitdaging voor festivals. De meeste festivals werken met dieselaggregaten. Hoewel veel festivalorganisatoren op zoek zijn naar alternatieven, zoals oplaadbare mega-batterijen, zijn deze nog moeilijk te vinden. De schaarste aan materialen vormt zo een barrière voor verdere verduurzaming. Veel festivals focussen daarom op kleine verbeteringen, zoals het gebruiken van netstroom in plaats van dieselaggregaten.

Grote ambities richting 2025

Voordat festivals volledig circulair kunnen opereren, moeten er dus nog grote stappen gezet worden. Toch zijn festivals als DGTL, Lowlands and Down the Rabbit Hole al goed op weg als het gaat om efficiënter gebruik van grondstoffen. Dankzij deze inspanningen op grote schaal, wordt iedere festivalzomer richting 2025 langzaam een beetje groener.