Van maandag 6 t/m zaterdag 11 februari is het de Week van de Circulaire Economie. In deze week krijgen circulaire ondernemers door het hele land een podium, kunnen koplopers elkaar ontmoeten en krijgen startende ondernemers concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan. Verspreid over het land zijn er 33 hubs te vinden waar inspirerende voorbeelden getoond worden en mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Circulaire hub: een broedplaats voor iedereen

De Week van de Circulaire Economie is een jaarlijkse campagneweek waar wordt getoond hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat anderen daarvan weer kunnen leren. Door het hele land worden er events georganiseerd die zijn toegespitst op verschillende circulaire thema’s. Deze editie gebeurt dit vanuit circulaire hubs. Dit zijn broedplaatsen waarbij alle kennis en kunde wordt gedeeld over circulair ondernemerschap en innovatieve oplossingen. De hubs brengen ondernemers, bedrijven, onderzoekers, studenten, overheden en burgers samen en hebben een inspirerende werking. Veel gemeenten hebben een hub gecreëerd, zoals ‘Regio Zwolle circulair’, ‘Arnhem Circulair, ‘Circulaire Stadswerkplaats Amesfoort’ en het ‘Circulair Warenhuis’ in Leiden.

De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van Het Versnellingshuis. Dit is een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt om circulair te ondernemen. Het is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en WaterstaatMVO NederlandHet Groene Brein, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Circular Awards 2023

Het Versnellingshuis Nederland Circulair organiseert ook jaarlijks in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de ‘Circulair Awards’. Tijdens de Week van de Circulaire Economie worden op 6 februari de winnaars bekend gemaakt van de ‘Circular Awards 2023’. Jaarlijks worden de meest impactvolle projecten, organisaties en personen genomineerd die bijdragen aan een circulaire economie. Ook dit jaar zullen er meerdere awards uitgereikt worden. Er zijn verschillende categorieën:

  • Grote(re) bedrijven: Circular Award Business Large
  • Kleine(re) bedrijven: Circular Award Business Small
  • (Semi-)publieken: Circular Award Public
  • Personen: Circular Heroes

De genomineerden moeten aan een aantal criteria voldoen. Zo worden ze beoordeeld op het businessmodel, werkwijze, impact, visie en op welke manier ze samenwerken. Hierdoor krijgen elk jaar de beste circulaire initiatieven een podium.

Updates via een liveblog

Als je nieuwsgierig bent wie er worden uitgeroepen tot de winnaars van de ‘Circular Awards 2023’ of benieuwd bent naar alle events en updates van verschillende hubs, dan kun je van 6 t/m 11 februari het liveblog volgen. Ben jij benieuwd of er een hub is waar jij een bezoekje aan wilt brengen? Bekijk dan het programma van de Week van de Circulaire Economie